Arròs

RESTAURANT ARROSSERIA ANDORRA MARISCADAS, ARROS CALDOS, PAELLA D'ESCUPINYES, PAELLA DE GALERES, PAELLA DE LLAMANTOL, ESPECIALISTES EN ARROSSOS CALDOSOS i PAELLES D’ESCUPINYES. Telf. RESERVES: T.+376.826.000.

La paella d’arròs és un guisat d’arròs, carn i verdures preparat en un una paella sobre un foc, sigui paeller o fogó. És originària de la marjal de l’Albufera de València, a la comarca natural de la Ribera del Xúquer, al sud de València. Es menja en qualsevol ocasió, especialment quan s’ajunten colles d’amics o famílies, dissabtes, diumenges o en festes tradicionals i és considerat el plat típic del País Valencià per excel·lència.

Encara que tradicionalment s’hauria de conèixer com arròs a la paella, paella d’arròs o arròs en paella a la valenciana, el nom «paella» s’utilitza tant per al plat d’arròs ja cuit, com per al recipient, el nom del qual deriva del llatí patella. La paella (recipient) s’anomena sovint paelló, sobretot a La Plana.

La paella era, en principi, al País Valencià, una menja senzilla que es feia amb les quatre coses que es tenien a mà, a banda de l’arròs: una miqueta de carn de conill, pollastre o fins i tot ànec, verdura (bajoques, fesols o garrofons i tomata), oli, aigua, safrà i sal. Amb el temps ha anat sofisticant-se i entrant en els restaurants, molts dels quals la tracten com a bé turístic rendible, sobretot si du marisc: llamàntol, gambes, llagosta, etc.

La seua internacionalització ha provocat la creació de plats anomenats paelles que poc tenen a veure amb l’original valencià. Alguna hi afegeix pèsols, arròs marró i vi.[1] Alguns barregen carn amb marisc, crustacis i verdures diverses. Per a evitar la confusió generada per aquesta situació, un grup de cuiners valencians, liderats per Rafael Vidal i en la qual s’inclou l’Associació de Restaurants de la Província de Valencia Menjar i Viure i la Asociación Valenciana de Empresarios de Restaurantes, han declarat la necessitat d’oficialitzar una sola recepta, i per tant aplicar a la resta de les receptes un apel·latiu d’origen menor i mai no el de paella valenciana.

Tot i que no ha sigut oficialment acceptat, la Generalitat Valenciana també ofereix una recepta semblant amb el gentilici valencià.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *